VPISNI LIST

Kaj je karate?

Karate je goloroka samoobrambna borilna veščina, ki se je pod vplivi kitajskih borilnih veščin v 19. stoletju razvila na otočju Okinava. Svoj razcvet je doživela na Japonskem v začetku 20. stoletja, ko so nekateri okinavski mojstri karateja svojo veščino ponesli na glavni japonski otok. Tam se je njihovo borilno znanje srečalo z nekaterimi tradicionalnimi japonskimi borilnimi tehnikami in tako je karate dobil obliko, v kateri se je tudi ponesel na Zahod. Beseda karate se v japonščini piše z dvema japonskima pismenkama (kara in te), ki skupaj pomenita prazna roka. Ta pomen neposredno pojasnjuje, da gre za borilno veščino, pri kateri se orožja ne uporablja. V prenesenem pomenu pa gre za povezavo z zenovskim konceptom praznega uma, ki sovpada z idejo kultivacije osebnosti, pri kateri karate lahko odigra pomembno vlogo.

Kaj z vadbo karateja otrok pridobi? Česa se nauči, kaj okrepi?

Pri vseh izvajanjih tehnik upoštevamo ergonomske značilnosti človeškega telesa in njegove naravne danosti, da je vadba prijetna za telo, da se pridobi telesna kondicija, krepijo vezi in mišice ter razvijajo gibalne sposobnosti, ravnotežje, odzivnost, občutek in moč. Treningi pri nas potekajo varno, z veliko mero samokontrole in discipline. Ergonomskost tehnik in skrbno načrtovan program vadbe zagotavljata, da je karate zdrava dejavnost z mnogimi ugodnimi vplivi na otrokov psihofizičen razvoj. Pri tej starosti je zelo pomemben predvsem razvoj motorike, saj, kot nas uči znanost, to pomembno vpliva tudi na to, kako se bodo otroku razvili možgani. Poleg tega se otroci na varen način spoznajo z osnovnimi tehnikami karateja, v kar sodi tudi prva začetniška forma (kata).

Karate v klubu ?

  • Redni vpis v začetniški tečaj poteka vsako leto v mesecu septembru oz. poteka skozi celo leto.
  • Treningi so dva-krat tedensko, ob torkih in petkih od 17:00 do 18:15 ure.
  • V času treniranja od oktobra meseca pa do junija kandidati praviloma pridobijo znanje za rumen pas 7. kyu, starejši lahko tudi oranžni pas 6.kyu.
  • V novi sezoni se kandidati pridružijo nadaljevalni skupini, ki trenirajo večkrat tedensko ( skupina A ). Tisti, ki izkažejo interes po dodatnih treningih in tekmovanjih, se lahko včlanijo v skupino A1, ki trenira 4 do 5 krat tedensko.
  • Kimono za začetnike ni obvezno.